Nova proizvodnja voćnih sadnica

Pri podizanju zasada voća značajan udeo novčanih sredstava odlazi na nabavku sadnog materijala – sadnica.

Zasadi voća su dugoročne investicije, pa se greške učinjene u startu teško mogu popraviti, a naročito ako je zasad podignut neadekvatnim sadnim materijalom. Zato se problematici nabavke sadnog materijala treba ozbiljno pristupiti.

U našoj zemlji postoji široka ponuda sadnog materijala od velikog broja proizvođača, pa u pogledu kvaliteta vlada prilična raznolikost. Najbolji izbor naših voćara bio bi unapred ugovorena proizvodnja sadnica. Na ovaj način kupac sadnog materijala može da diktira sortiment i kvalitet željenih sadnica. U zavisnosti od uslova gajenja i projektovane tehnologije uzgoja, biraju se odgovarajuće sadnice i taj izbor treba prepustiti stručnim licima.

Nova proizvodnja vocnih sadnica
Nova proizvodnja vocnih sadnica

Na našem tržištu se mogu naći sadnice domaćih proizvođača, ali i sadnice iz uvoza. Sadnice su najčešće jednogodišnje, ali mogu biti i dvo i višegodišnje.

Pri dugotrajnoj manipulaciji sadnicama dolazi do njihovog isušivanja i ozleđivanja, pa je pre kupovine sadnog materijala neophodno obaviti detaljnu kontrolu stanja korenovog sistema i pupoljaka.

Koren sadnice mora biti razvijen, svež, svetle boje, sa pravilno raspoređenim žilama. Pupoljci ne smeju biti oštećeni, a naročito ne oni u zoni formiranja buduće krune. Na sadnicama mogu biti razvijene prevremene grane, što je poželjno ukoliko se one nalaze u zoni buduće krune. Prebujne jednogodišnje sadnice mogu imati zaslepljene pupoljke koji otežavaju pravilno formiranje uzgojnog oblika, pa takve sadnice treba izbegavati.

Posebnu kategoriju sadnica čine „knip“ sadnice koje su obično sa dvogodišnjim nadzemnim delom (kalemom). Na takvim sadnicama je uobičajeno postojanje po 5, 7, 10 pa i više dobro razvijenih prevremenih grana sa rodnim potencijalom koji u godini sadnje može obezbediti solidan rod. Naravno, da bi ovakav sadni materijal opravdao svoju visoku cenu i ispoljio svoje prednosti, neophodno je biljkama u prvom redu obezbediti optimalnu ishranu i navodnjavanje, ali i posedovati adekvatno stručno znanje potrebno za pravilno izvođenje pomotehničkih operacija.

Nova proizvodnja vocnih sadnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.