Lešnik

Za plantažno gajenje koje za cilj ima produkciju ploda lešnika, leska je veoma povoljna kada se gleda sa stanovišta fizioloških svojstava, morfoloških i ekoloških uslova.
Lešnik se najviše koristi u konditorskoj industriji i poseduje mnoga hranljiva svojstva. U Srbiji vladaju dobri uslovi za plantažno gajenje leske. Ona se može pronaći na silikatnom i krečnom zemljištu i to u svom divljem stanju.
Kada je reč o zemljištu za lešnik, ono mora ispunjavati neke uslove a to znači da je u stanju da omogući da se korenova mreža razvija ravnomerno, lateralno i po dubini. Tokom cele godine, zemljište mora da ima hranljive materije u dovoljnoj količini, vazduh i vodu.
Ako nameravate da komercijalno gajite lešnik, tada je koristan savet da se unapred izabere zemljište koje zahteva najmanja ulaganja da bi se postigli optimalni uslovi.
Sorte leske se dele na pitome, plemenite, kulturne i šumske forme.
Od vrsta lešnika navešćemo: lešnik Enis, lešnik Tonda djentile romana, lešnik Tonda djentile delelange, lešnik Tonda di gifoni, lešnik Halski Džin, lešnik Ludolf, lešnik Crveni Lambert, lešnik Kosford, lešnik Lambert, lešnik Istarski dugi, lešnik Mortarela, lešnik Royal, lešnik Istarski okrugli, i lešnik Rimski okrugli (tankoljuskasti).

Приказани сви од укупно 7 резултата