Period suvog i iznadprosečno toplog vremena olakšao je poslove vađenja i priprema za prodaju voćnih sadnica. Vrtni centri, specijalizovane trgovine i rasadnici u ovom periodu imaju najbogatiju ponudu voćnih sadnica. Ako ste planirali ponoviti svoje dvorište ili vrt ili pokrenuti proizvodnju, rano proleće je idealno vreme za sadnju.

Planiranje i kupovina sadnog materijala

Nakon što ste doneli odluku o sadnji, sledi planiranje i kupovina sadnog materijala. Odabir voćne vrste i sorte uglavnom zavisi od dobre prognoze stanja tržišta buduće potražnje što nije lako prognozirati. Kruškoljupci će kupovati sorte krušaka sa različitim periodom dozrevanja tako da mogu uživati u omiljenom voću tokom čitave godine, dok će ljubitelji egzotike birati nove voćne vrste.

Voćne sadnice nabavljajte isključivo u specijalizovanim rasadnicima za promet poljoprivrednih sadnica kako bi bili sigurni u ispravnost kupljene robe. Naime, uz spoljašnji kvalitet sadnica koji je vidljiv golim okom (stepen razvijenosti nadzemnog dela i korena) razlikujemo i unutarašnji kvalitet koji nam jamči sertifikat proizvođača o sadnom materijalu  (sortna čistoća i zdravstvena ispravnost). To je žuta ili plava etiketa sa podacima o kategoriji, proizvođaču, sorti, podlozi.

U posljednjih nekoliko godina rasadnici i trgovci se svojski trude upakovati sadnice na način da se olakšaju manipulacija i osiguraju kvalitet i ispravnost do krajnjeg korisnika. Pakovanja sve više podsećaju na kutije od bombonjera, a sadrže informacije o proizvodu, osnovna uputstva za sadnju i održavanje.

Tako uz onu klasičnu prodaju sadnica golog korena u ponudi se nalaze kontejnirane i balirane sadnice. Kod baliranih sadnica skraćeni korien je zamotan u vreću sa supstratom koja ga štiti od isušivanja. Naravno da sadnica ne može dugo ‘opstati’ u takvom stanju, idealno je do mesec dana. Vodite računa prilikom kupovine da je takva sadnica već neko vreme u prodavnici i obratite pažnju na znakove dehidracije nadzemnog diela (smežurana kora).

Kontejnirane sadnice su sadnice koje su posađene u posudu, a koren je dobro ukorenjen u zemlji unutar posude. Takva sadnica može živeti u posudi i po nekoliko meseci uz adekvatnu negu do trenutka sadnje. Supstrat oko korena mora biti kompaktan i ne sme se rasipati prilikom transporta.

Sadnice golog korena i balirane sadnice sade se u vreme mirovanja vegetacije, od kasne jeseni do ranog proljeća dok nam vremenske prilike dozvoljavaju aktivnosti na otvorenom. Osnovni uslov je da tlo nije smrznuto ili prevlažno.

Svi oštećeni delovi korena moraju se odstraniti na način da presek reza bude ravan kako bi rana brže zacelila. Mlada sadnica je do početka vegetacije dobro ukorenjena i u proleće uspešno nastavlja s daljnjim rastom i razvojom. Kontejnirane sadnice se mogu saditi tokom čitave godine, a posebno preporučuje za voćne vrste s osetljivim korenom.

Sadnja novih sadnica

Nakon odabira sadnog mesta iskopa se rupa, česte su nedoumice u pogledu veličine sadne jame. Osnovne smernice nalažu da promer jame mora biti veći od promera korena da bi se žile nesmetano razmestile i zauzele prirodan položaj u jami. Ako sadimo voćku u plodno tlo, dovoljno je da jama bude dva puta veća od korenovog sistema, dok za tešku, zbijenu zemlja potrebna rupa bar tri do četiri puta.

Nakon što se na koren naspe sloj usitnjene zemlje, u jamu možemo dodati zreli stajski gnoj, mineralna ili organska gnojiva, supstrat koji odgovara specifičnim potrebama voćne vrste, supstrat s mlevenim staklom za zaštitu koriena od voluharica. Treba paziti da gnojivo nije u direktnom kontaktu s korenom, a navedeni dodaci će osigurati bolje uslove za kasniji razvoj voćke.

Na kraju se jama zagrne s ostatkom zemlje, dobro nagazi i zalije s 20-30 litara vode. Preporučuje se novo posađenu sadnicu vezati uz kolac koji će pružati zaštitu od lomljenja usled jačeg vetra ili kasnog snega. U proleće se reze nadzemni deo za formiranje uzgojnog oblika neposredno pre kretanja vegetacije kako na mestima reza ne bi došlo do isušivanja sadnica. Obavezno osigurajte sadnicama zaštitnu mrežu, ako postoji opasnost od divljači (srne, zečevi). Jedna od najčešćih grešaka je preduboka sadnja, pa vodite računa da kalemljeno mesto bude najmanje 10 cm iznad nivoa tla.

Za kraj jedna prigodna kineska poslovica: Najbolje vreme za sadnju drveća bilo je prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je sada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.