Jagoda

Za sadnice jagoda potrebno je obezbediti tehnologiju gajenja u zaštićenom prostoru ili pod niskim tunelima. To je vrlo važno da rod ne bi propadao zbog padavina u vreme berbe, kao i da bi se postigao najviši mogući kvalitet.
Zbog svega toga, neophodno je da se ispune sledeći uslovi:
– Jak i zdrav sadni materijal
– Korišćenje korisnih mikroorganizama
– Program integralne zaštite
– Navodnjavanje
– Precizna mineralna ishrana
– Napredni programi folijarne ishrane.
Ukoliko se sve navedene mere zajedno primene, moguće je da se ostvari visok kvalitet i izuzetno veliki prinosi.
Poznate vrste jagoda su: Romina, Alba, Asia, Roxana, Cristina, Syria.
Bezvirusne sortno čiste sadnice zovu se sertifikovane sadnice jagode a dele se na:
– Zelene
– Frigo (rashlađene)
– Čekajuće
– Kontejnerske sadnice.
U praksi, da bi se podigli proizvodni zasadi najčešće se upotrebljavaju sertifikovane frigo sadnice (živići). Kada se skinu iz matičnog zasada, čuvaju se u hladnjači na konstantnoj temperaturi od -2 stepena, sve do sadnje.

Приказани сви од укупно 6 резултата