Ruže Stablašice – Stablašice su princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.

Ruže stablašice se zapravo sastoje iz tri ruže. Prva ruža daje stablašici koren, na nju se kalemi druga ruža koja daje stablo i visinu stablašici i na kraju se kalemi treća ruža koja joj daje lepotu – cvet.

Osnovna podela ruža stablašica je na uspravne (kuglaste) i padajuće forme. Visina stabla može biti od 40, 60, 90 do 140 cm. Visoke stablašice su obično padajuće forme. Kao izuzetno atraktivne izdvajaju se dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena.

Ne zahtevaju drugačiju zaštitu u odnosu na druge vrste ruža. Jedina razlika je orpornost na zimske mrazeve. Ruže stablašice su osetljivije na niske temperature zato krošnju treba zaštiti papirom ili kesom.
 

NARUČITE

Uporedi
Category:
Kratka uputstva oko sadnje ruže stablašice:
Ruže će uspeti na svakom mjestu koje ima dovoljno svetlosti, one ne moraju tokom celog dana biti izložene suncu. Postoji velik broj ruža koje će uspeti i u polusenci. Izbegavajte mesta gde su jaki vetrovi ili mesto koje je na promaji jer ružama stablašicama treba pozicija gde je strujanje vetra normalno. Tlo za uzgoj stablašica mora biti dobro drenirano, a najbolje će uspeti na kvalitetnom humusnom tlu. Bilo bi dobro da izbegavate sadnju ruža stablašica na glinovitom tlu jer one zadržavaju vodu u području korena, a to može dovesti do propadanja biljke.

Kod sadnje ruže stablašice, potrebno je postaviti kolac blizu debla. Naime, kolac će zaštiti ružu od jačih vetrova i loma. Imajte na umu da je lepše videti ružu učvršćenu bambusovi​m kolcem, nego onim za paradajz. Oko sadnice ruže stablašice potrebno je okopavanje i vodite računa da oko stabla ne zaraste trava. Ove biljke je najbolje gnojiti zrelim stajskim gnojivom ili nekim drugim organskim gnojivom. Nemojte preterivati jer možete spaliti biljku.

Razlika je u sledećem:
– krošnju ruže stablašice zaštititi preko zime (papirom, najlonom, jutenom vrećom i sl.) kako se ne bi smrznula
– osigurati potporu (štap zabijen u zemlju) kako bi ruže stablašice zaštitili od lomljenja (uslijed vjetra, težine krošnje i sl.).
Ruže stablašice obavezno orezivati na jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezujte kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratite na polovinu.

Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala. Ove ruže su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne.

Sezona prodaje sadnice ruža je od kraja oktobra do sredine marta. U ostalom delu godine mogu se prodavati samo sadnice ruža koje su posađene u saksije