Ruže Čajevke – Najomiljenije i najmnogobrojnije ruže koje se najčešće gaje svuda u svetu. Odlikuju ih krupni i lepo oblikovanim cvetovi, pogodni za rezanje, rastu u žbunu. Prvobitno je njihov miris podsećao na miris kineskog čaja, po čemu su dobile naziv, a potom su njihove osobine menjane daljim ukrštanjima sa ružama kao što su remontantne i penetijanske.

Ruže Čajevke neprekidno cvetaju od juna do prvih mrazeva.

Biljke su visine su od 60cm do 120cm, a najčešće se sade na razmaku između 40 do 50cm, u zavisnosti od sorte, mesta sadnje i klime, što je 5 do 6 sadnica po metru kvadratnom.

Cvet je najčešće u obliku čaše. Trajnost cveta je od 4 do 8 dana. Ruže Čajevke najlepše izgledaju u grupama. Nakon sadnje zalivanje je obavezno, naročito u letnjim mesecima.
Sadnice su mirisne i pogodne za rezanje, krupnih cvetova i velikog izbora boja. Raskoš boja je i njihova glavna karakteristika. Mogu biti od belih, preko zlatno žutih pa sve do jarko crvenih. Svaki cvet je najčešće pojedinačan i raste na pravoj i jakoj dršci. Dužina drške je oko 70cm.
 

NARUČITE

Uporedi
Category:
Mogu se saditi u svim tipovima vrtova. Sade se u grupama, vrstama, gredicama, pojedinačno ili vezano sa drugim biljkama. Najpogodnija su sorta za bukete.

U današnje vreme broj sorti ruže čajevke naglo raste.

Sve vrste ruža se mogu saditi u jesen ili na proleće. Jesenja sadnja je mnogo bolja (novembar mesec), jer sadnice imaju dovoljno vremena do proleća da razviju koren. Sadnice koje su u saksijama možete saditi tokom cele godine. Ružama odgovara zemljište blage kiselosti i tlo koje je bogato humusom. Što se tiče položaja, ruže obožavaju sunce. Potrebno im je minimum 5-6 h dnevno sunčeve toplote i svetlosti.

Prihrana je veoma važna za ovu ružu i obavlja se u proleće posle prvog orezivanja i okopavanja najčešće organskim đubrivom (glistenjak ili stajnjak).