Ruže puzavice su poznate još i pod imenom ruže penjačice i pod latinskim nazivom Climber Rose. Kako im i samo ime kaže formiraju velike cvetne stubove i rastu uz stub ili ogradu postavljenu za tu namenu. Uvek ih treba usmeravati vodoravno.

Mogu da narastu do visine od 4m. Cvetovi su im srednje veliki do veoma veliki u zavisnosti od sorte, ali im je jedinstvena karakteristika da su izuzetno mirisni.

Ove Ruže su pogodne za formiranje pergola, hladnjaka, cvetnih živih ograda, maskiranje zidova i neuglednih pozadina. Njihova svrha je ukrasna, dekorativna i zato se i sade. Puzavice čine dvorište raskošnim i bogatim, zato im je potrebna dodatna nega i pravilno održavanje.

Ruže Puzavice cvetaju cele sezone, a sade se na razmaku od 1 do 2 m, što zavisi od bujnosti sorte i namene.

Obavezno je skraćivati ih svake godine za jednu trećinu njihove trenutne veličine.
 

NARUČITE

Uporedi
Category:
Kako se sade ruže puzavice?
Napravi se neka čvrsta konstrukcija pre same sadnje. Zašto? Uz tu konstrukciju će se ruže puzavice usmeravati da rastu. Ove ruže se sade u jesen, nisu probirači zemljišta. Sade se na razmaku od 1 do 2m, a ako se sade uz zid, trebaju se odvojiti od zida oko 40cm. Takođe, mogu se saditi i u saksije za terase i sl.

Prve tri godine ih treba pustiti da neometano rastu. Tek četvrte godine se vrši orezivanje i od tada se vrši svake naredne godine.

Potrebno im je redovno okopavanje i čišćenje korova oko ruže.

Zalivanje mora biti često jer vole dosta vode. Ne treba ih direktno prskati vodom već zalivati samo zemlju u koju su posađene.

Takođe, ove ruže zahtevaju i prehranu i zaštitu od bolesti. Bolesti koje ih mogu napasti su:
Black Spot – Crne tačke u ranoj fazi listanja ruže puzavice
Rđa – Smeđe tačke u ranoj fazi listanja ruže puzavice
Pepelnica – Paučinasta skrama