Potice iz Francuske, rasirena je uvinogradarski podrucjima celog sveta. Dosta je homogena, a glavne razlike izmedju tipova odnose se na osipanje i narocito na organolepticka svojstva grozdja. List srednji, okruglast, skoro celi, povrsina malo naborana,tamno zelena. Grozd srednji, sirok sa jednim istaknutim krilom (Sugrozdom), dosta zbiven.Zrno srednje zutozelene boje. Kozica srednje cvrsta. Meso socno, slatko,odlicnog ukusa sa istaknutom aromom sorte. Bujna je sorta vegetacija krece vrlo rano pa treba izbegavati terene izlozene kasnim prolecnim mrazevima. Mladice su bujne. Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima, ne odgovara ju prevelika vlaznost. Pogodna je sorta za razne uzgojne oblike kao i za razlicite razmake osim previse uskih. Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima sa dugim rezom moze se postici vrlo veliki rod, ali uz osetni slabiji kvalitet. Berbu treba vrsiti vrlo rano ako se zele dobiti penusava vina. Za odredjivanje tacnog vremena berbe vazno je kontrolisati sadrzaj kiseline (ph) u vinogradu. Moguca je i mehanizovana berba. Otponost na boleti normalna, malo je veca osetljivost na bortritis na severnim krajevima. (bortritis je siva plesan, trulez). Otporna sorta na klorozu (to je zutica, karakteristicno kod nje je da list pozutii i izgleda kao list susenog duvana). Organolepticka ocena vina: Daje vino sa karakteristicnom sortnim ukusom slamnatozute boje sa zlatnim odsjajem istaknutih mirisa i arome,puno ugodnog sadrzaja kiseline i alkohola. Vrlo je dobro vino za proizvodnju penusaca Ukrstanjem moze znatno povecati kvalitet neutralnih vina.

 

NARUČITE

Uporedi
Category: